Kunstenaar

Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers

Le Paysage Ménagé
Le Paysage Ménagé

Ciel Grommen (°1989, Sint-Truiden) en Maximiliaan Royakkers (°1988, Hasselt) vormen een duo van kunstenaars-architecten. Hun werk situeert zich op de drempel van artistiek onderzoek, onderwijs en ruimtelijke ontwerp, bestaande sociale, politieke en ecologische dynamieken. Vaak vormen complexe sociale contexten en verstoorde landschappen het uitgangspunt voor hun projecten. Als ruimtelijk ontwerpers willen ze nieuwe verhalen verweven in bestaande contexten. Door uitgebreid veldwerk, ruimtelijke interventies en symbolische activiteiten, testen ze alternatieve manieren van in-de-ruimte-zijn.

Le Paysage Ménagé bestaat uit het ontwerp en de realisatie van twee complementaire fysieke structuren met een dubbele functie. Enerzijds markeren ze de aanwezigheid van CIAP als organisatie op de site. Tegelijkertijd creëren ze een draaischijf om te experimenteren met allianties tussen de verschillende actoren (organisaties, kunstenaars, bewoners, dieren, planten), regio’s (bestaande openbare gebouwen, mijnterrils, lege kavels) en functies (residentieel, educatief, cultureel en commercieel). De eerste ruimtelijke interventie werd met het grote publiek gedeeld in september 2020, in de vorm van een keramische bakoven.

Ciel Grommen volgde een opleiding architectuur aan de KU Leuven (2012) en een Master in hedendaagse kunst aan het HEAD in Genève (2015). Haar werken zijn internationaal tentoongesteld, onder meer in Artsonje Art Center, Seoul; Live In Your Head Gallery, Genève; en Z33 in Hasselt. Vaak verschenen ze ook in een niet-institutionele context, zoals Petit Chateau, het asielcentrum in Brussel, de brievenbus van haar buurman of de Aldi parkeerplaats in Borgloon.

Maximiliaan Royakkers studeerde architectuur aan de KU Leuven (2012) en behaalde een master aan de Studio for Immediate Spaces van het Sandberg Institute in Amsterdam (2014). Zijn werk omvat ontwerp, artistiek onderzoek en onderwijsexperimenten. Hij draagt ​​regelmatig bij aan tijdschriften en editoriale projecten. Zijn werken werden al gepresenteerd bij Bureau Europa en Jan Van Eyck Academie (Maastricht), De Singel (Antwerpen), Bozar (Brussel), Z33 (Hasselt) en Stroom (Den Haag).

Residenties 23-24
Bekijk alle kunstenaars
Yan Xing
Jorn Plucieniczak
Laure Prouvost
Kunstintegratie Jester