Kunstenaar

Laurie Charles

Le Chalet (CIAP expo)
Le Chalet (CIAP expo)

Laurie Charles (°1987) werkt met video, schrijft en schildert. In deze multimediale praktijk vormt het specifieke decor vaak het uitgangspunt waarin Charles een omgeving creëert om narratieven onvoorspelbaar te doen ontwikkelen. Ze laat zich daarbij inspireren door theorieën als speculatieve fictie, objectgeoriënteerde filosofie en ecofeminisme, die ze verknipt en plakt tot een nieuw scenario.

Met Le Chalet breit Charles een subtiel vervolg aan haar film Love of Matter (2016). De gelijknamige tentoonstelling bestaat uit de projectie van deze nieuwe video en een installatie van grote, beschilderde doeken. De film ontvouwt zich als een sterk gelaagd verhaal waarin vier vrienden de ongerepte natuur in trekken en reflecteren over alternatieve levenswijzen en communes. Charles maakt bewust gebruik van een clichématige beeldtaal over onze hedendaagse natuurbeleving, die precies de denkbeeldige opdeling tussen natuur en cultuur onderstreept. Een reeks beschilderde gordijnen vormen een fysiek én mentaal decor voor de video. De levensgrote, kleurrijke schilderingen verbeelden menselijke inwendige en uitwendige organen, en herinneren aan de eerste grotschilderingen.

Het werk van Laurie Charles werd ondermeer vertoond bij Terzo Fronte (Rome), Wiels (Brussel), Efremidis Gallery (Berlijn), Grazer Kunstverein, 1646 (Den Haag), Nanjing International Art Festival (Nanjing), Beursschouwburg (Brussel), Komplot (Brussel), en Le Commissariat (Parijs).

Residenties 23-24
Bekijk alle kunstenaars
Mikołaj Sobczak
'Impossible Songs' (voorjaarstentoonstelling)
Toon Fibbe
Dragging Debt, Colon Collateral and the Gendering of Credit