Kunstenaar

Mikołaj Sobczak

'Impossible Songs' (voorjaarstentoonstelling)
'Impossible Songs' (voorjaarstentoonstelling)

Photo by Maciej Landsberg

In zijn veelzijdige werk geeft Mikołaj Sobczak (1989 Poznań, Polen) een stem aan doorheen de geschiedenis genegeerde verhalen en gemarginaliseerde identiteiten, die hij verweeft in caleidoscopische installaties. Zijn collages, performances en films zijn vensters op de complexe rolbezetting van personages en verhalen die zijn mythologie bevolken. Sobczak's werk komt voort uit een grondig onderzoek naar de vervolgingsmaatschappij en queer resistance daartegen, en draagt bij aan een noodzakelijke en voortdurende hervertelling van deze verhalen.

Tijdens zijn residentie bij Jester werkt Sobczak aan de productie van enkele van de picturale en architecturale elementen die deel uitmaken van Impossible Songs, de eerste tentoonstelling die tijdens het voorjaar van 2024 wordt getoond in de Kunsthal van Jester. 

Mikołaj Sobczak stelde onlangs tentoon in Ludwig Forum, Aken, Duitsland, Kunsthalle Münster, Duitsland, en Shedhalle, Zürich, Zwitserland, en zijn werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Modern Art, Warschau, The National Museum, Gdańsk, en de Galeria Bielska BWA. Sobczak was artist in residence aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam tussen 2021 en 2023; bij Art Explora, Cité internationale des arts in Parijs tot februari 2024. In 2021 ontving hij de Paszport Polityki Award.

Residenties 23-24
Bekijk alle kunstenaars
Toon Fibbe
Dragging Debt, Colon Collateral and the Gendering of Credit
Silke Gerinckx
The Cockroach of Siligorium
Agnese Cornelio & Massimo Carozzi