Kunstenaar

Kamil Bouzoubaa-Grivel

Tekenen is voor Kamil Bouzoubaa-Grivel een meditatieve handeling, vergelijkbaar met traditioneel borduren waarbij patronen ontstaan uit repetitieve gebaren. In het spel met transposities, herhalingen en fixaties ontstaat een artistiek proces dat zowel willekeur als precieze planning omvat -nu eens volgens een rigide en minutieuze aanpak, dan weer chaotisch met gewaagde bewerkingen. Door de imperfecties en beperkingen van zijn materiaal creatief aan te wenden ontdekt Bouzoubaa-Grivel nieuwe vormen, en ook digitale gebaren zoals swipen en pinchen hebben een plek in zijn artistiek proces.

In zijn praktijk combineert Bouzoubaa-Grivel typografie en kalligrafie met invloeden uit de Noord-Afrikaanse Amazigh cultuur, biomorfisme, en de abstracte strips van Yūichi Yokoyama. Uit het samenspel van deze media creëert hij een eigen visuele taal met vormen die lijken op letters en tekens. Vaak vertrekt hij van zwart-wit grafische rasters en geometrische patronen om verschillende grijstinten te creëren en diepte op te roepen.

In een tijdperk waar smartphones en vlakke schermen de boventoon voeren, verkent Kamil het spanningsveld tussen computergegenereerde patronen en de fysieke sporen die ze achterlaten. Zijn tekeningen vormen een reflectie op materialiteit en reliëf, en verkennen de relatie tussen oppervlak en diepte. Kamil Bouzoubaa-Grivel maakt voor zijn tekeningen gebruik van inkt op oliebasis, die hij aanbrengt op gecoat papier, wat resulteert in een glanzend zwart dat na het opdrogen reliëf en structuur creëert.

De wisselwerking tussen het scherm en de analoge tekening komt ook terug in de fotografische reproducties van Kamil's werk. Het moiré-effect dat ontstaat bij het documenteren van zijn tekeningen doet het digitale en het handmatige botsen en vermengen. In de overgang van digitaal naar fysiek, van immaterieel naar tastbaar (en vice versa) ontstaan zo weer nieuwe nuances.

Kamil Bouzoubaa-Grivel (°1992) is een kunstenaar van Frans-Marokkaanse afkomst, gevestigd in Parijs. Hij studeerde aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris, en de Art Institute of Chicago. Hij presenteerde solotentoonstellingen in Le Tzara (Fantômes se croisent et se peignent, 2021) en Cité Internationale des arts (Hack’n’slash, 2021) in Parijs, in Sporta Pils Dārzi in Riga (LV) (Summering, 2022) en House of Beau in Rabat (MA) (Les jours s’allongent, 2024). Verder nam hij deel aan vele groepstentoonstellingen, ondermeer in Parijs (Bétonsalon - Centre d'art et de recherche, Fondation Pernod Ricard, Centre Wallonie-Bruxelles, Fondation Fiminco, ...), Montpellier (MO.CO. Panacée), Brussel (Komplot, Institut de Carton), en Cēsis (Cēsis Contemporary Art Centre).

Klik hier voor de volledige CV van Kamil Bouzoubaa-Grivel.

Residenties 23-24
Bekijk alle kunstenaars
Jorn Plucieniczak
Agnese Cornelio & Massimo Carozzi
Mikołaj Sobczak
'Impossible Songs' (voorjaarstentoonstelling)