Missie en visie

Jester is een ontmoetingsplek voor kunstenaars, een vrije zone voor ontwikkeling en onderzoek waar kunst en publiek in dialoog treden met elkaar. Als organisatie voor hedendaagse beeldende kunst creëert Jester ruimte voor onderscheidende projecten. De unieke combinatie van wonen (residentie), werken (studio's en werkplaatsen) en publiek maken (tentoonstelling) zorgt voor een steeds veranderende constellatie: verschillende artistieke trajecten kruisen, overlappen, en inspireren elkaar. In al deze facetten biedt Jester ruimte aan uitgesproken en minder gehoorde stemmen, die een polyfoon narratief creëren.

Jester ligt in het hart van de C-mine site in Genk, een creatief eco-systeem met ruimte voor kruisbestuivingen in een postindustrieel landschap dat een directe inspiratiebron is kunstenaars. Genk ligt in het hart van de Euregio - op een boogscheut van Maastricht, Luik, Aken en Düsseldorf. Zo beweegt Jester zich als een spin in een web van samenwerkingsverbanden, op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Team

Yesim Bektas

Koi Persyn

Artistiek leider
koi@jester.be

Dimitri Vossen

Communicatie
dimitri@jester.be

Stef Renard

Atelierwerking en productie
stef@jester.be

Kevin Reynaert

Atelierwerking en productie
kevin@jester.be

Rachel Daniëls

Atelierwerking en productie
rachel@jester.be

Clara Tashjian

Boekhouding
clara@jester.be

Valentina Bianchi

Curator in residence
valentina@jester.be

Raad van bestuur (aflopende mandaten)

Annemieke Ghekiere
Jo François
Kristof Vrancken
Tom Munters

Algemene vergadering (aflopende mandaten)

Anne Vangronsveld
Gilberte Claes
Ilse Van Roy
Jurgen Gaethofs
Leon Vliegen
Luc Vints
Patrick Meylaerts
Rita Ceuppens
Ives Maes

Vrijwilligers, stagiaires en andere

Brigitte, Jacqueline, Rosa, Salvator, Gina, Lien, Alessia, Annita
Met steun van de Vlaamse Overheid & Stad Genk
Website development: Indevise

De historie van Jester

JESTER is ontstaan uit de samensmelting tussen de kunstorganisaties FLACC en CIAP. Beide organisaties kenden een lange geschiedenis in hun respectievelijke thuissteden. FLACC was een werkplaats voor beeldend kunstenaars, gehuisvest in de schouwburg Casino Modern, in de woonwijk Waterschei te Genk. CIAP werd opgericht in 1976 als een ledenvereniging voor de presentatie van hedendaagse kunst in Hasselt. In 2020 verhuisde CIAP naar C-mine Genk. Op 29 september 2021 werden beide organisaties officiëel gefusioneerd tot een nieuwe werking die de functies ontwikkeling en presentatie combineert: Jester. De fusie werd deels gemotiveerd door een gedeelde nood aan een nieuwe locatie.

Dat werd een nieuw gebouwencomplex op C-mine, ontworpen door het Brusselse architectenbureau 51N4E en gerealiseerd in een unieke samenwerking tussen het stedelijke (Stad Genk) en het gewestelijk niveau (Vlaanderen). De bouw en de verhuis werd afgerond in oktober 2023, en op 17 november werd het nieuwe gebouw officiëel geopend voor het publiek.